Láttad már, hogyan készül a shea vaj?

Főoldal  /  Egyéb  /  Láttad már, hogyan készül a shea vaj?

január 15, 2018      Nincs hozzászólás

Az már közismert, hogy a shea vaj kiváló bőrápoló, mi is nagyon szeretjük és majdnem minden termékünkben használjuk is. Nagyon sokat olvashatunk jótékony hatásáról, felhasználási módjairól, most inkább azt szeretnénk bemutatni, hogyan is kerül hozzánk?

Nézzük először a karité fát: 20 évig kell várni, mire egy fán megjelennek az első nagy szilvához hasonló termések, ezután azonban akár 200 éven keresztül is terem!!! Ligetes fás szavannákon élnek hatalmas példányai, melyek folyamatosan teremnek, szüretelni azonban évi 1-2 alkalommal szokták.A kinyert vajat Afrikában sokoldalúan használják – míg nálunk leginkább szépészeti célokat szolgál, ők a finomítatlan shea vajat élelmiszerként és gyógyászati célokra is használják, sőt még világítanak is vele.

Tradicionálisan női feladat a shea diók feldolgozása és a shea vaj kinyerése. Ezt a mai napig az ősi kézműves módszerekkel végzik:

Először is a diókat összegyűjtik, vízbe teszik, majd lehántják a héját, húsát. Ezután forralják, majd aszalják a napon. A kiszáradt diókat összetörik, összegyűjtik a szárított magokat, melyet megpörkölnek, ehhez vizet adnak, majd dagasztják a sűrű masszát, míg az olaj felszabadul belőle. Ezután főzik, majd átszűrik egy tiszta ruhán és készen is van a shea.

Leírva egész egyszerű, nem is gondolnánk, milyen nehéz munka ez! Hamamat jóvoltából egy videón is végignézhetjük a feldolgozás menetét:

Vélemény, hozzászólás?